18e eeuws zilveren devotie (Agnus Dei) medaillon

Gekeurd met het stadskeur van Middelburg. Het stadskeur van zilveren voorwerpen uit de stad Middelburg is gebaseerd op het stadswapen: een dubbelkoppige

(Gekroonde) adelaar in een schild. Er zijn diverse uitvoeringen van het stadskeur bekend. Zie daartoe het boek: ’Zeeuws Zilver’, pag. 200 en 211.

 

Meesterkeur en aambeeld dat ingeslagen werd door een onbekende zilversmid uit Middelburg rond 1748 ( zie Anvil in Citroen op pagina 119.)

Andere ingeslagen keuren zijn niet te ontcijferen.

 

Zilveren medaillon met aan de binnenzijde het originele bolle glaasje en sluitringetje, waarachter van oorsprong een Agnus Dei heeft gezeten. Een Agnus Dei is een devotieobject, een door de Paus gewijd rond of ovaal medaillon van witte was (van oorsprong van de paaskaars), met op de voorzijde het lam Gods in reliëf met de woorden:

Ecce Agnus Dei, qui tollis peccata mundi. (“Ik ben het lam Gods dat de zonden der wereld wegneemt”). Aan de keerzijde werd vaak een religieus tafereel afgebeeld en de naam van de paus die het wijdde. Deze wijding was sinds 15e eeuw strikt voorbehouden aan de Paus.

Vanaf deze tijd werd het Agnus Dei gevat in een medaillon, aanvankelijk alleen voorbehouden aan hoogwaardigheidsbekleders. Ze werden soms als een sieraad om de hals gedragen en dit was tamelijk exclusief want niet iedereen kon zich dit veroorloven.

 

Dit devotie medaillon is zeer fraai gegraveerd aan de voorzijde met een staand kruis en een golvende randversiering. Aan de bovenzijde is een opengewerkt montuur bevestigd met een hang-oog waardoor de eigenaar van dit object het door middel van een ketting bij zich kon dragen. Aan de onderzijde van het medaillon wordt dit montuur herhaald. Het medaillon sluit perfect aan de onderzijde en de afmeting is zonder het hang-oog 8,5 x 4,2 cm. Het gewicht bedraagt 26 gram.

Het Agnus Dei ontbreekt helaas maar ook zonder dit object is het devotie medaillon een heel opmerkelijk en zeldzaam religieus voorwerp in een hele mooie conditie.

Artikelcode
1031 M
Prijs
€ 425,00
Status
Verkocht